Home Server – Part I

Καλώς ήρθατε στο πρώτο άρθρο μου και συγκεκριμένα στο πως διαμορφώνω το οικιακό μου εργαστήριο πληροφορικής. Ξέρω ακούγεται πολύ techy αλλά μαντέψτε, είναι κιόλας! Έτσι, λοιπόν σαν αρχάριος που θεωρούμε στο χώρο της πληροφορικής για εμένα το να στήσω ένα εργαστήριο στο σπίτι μου αρχικά ήταν μια πρόκληση, μιας και σε αρκετά θέματα δεν είχα πραγματικά ιδέα τι μου γίνεται. Όμως λένε πως αν σου αρέσει κάτι το μαθαίνεις κι αν σου αρέσει πολύ γίνεσαι καλός σε αυτό. Οκ δε είμαι ακόμα ΤΟΣΟ καλός κι αυτό είναι γιατί υπάρχουν τόσο πόλοι τομής στην πληροφορική που μπορεί να καλύψει κάνει και να μάθει ένα σωρό πράγματα.

Θα μου πείτε τώρα “Ηey Βαγγέλη τι φάση; την ιστορία της ζωής σου θα μας πεις, νόμιζα θα μας εξηγήσεις πως συνδέεσαι στο δικό σου cloud..” Και θα σας απαντήσω πως έχετε απόλυτο δίκαιο, γι΄αυτό ας μη σπαταλήσουμε άλλο χρόνο σε φιλοσοφίες και άλλα τέτοια βαρετά θέματα, πάμε κατευθείαν στο ψητό!!

Είχα μείνει λοιπόν στο να κάνω έρευνα ώστε να βρω ένα software ώστε μέσω browser να συνδέομαι απομακρυσμένα στο home server μου, όπου κρατάω τα αρχεία μου, φωτογραφίες, ταινίες, αρχεία excel, word και οτι άλλο φανταστείται!

Για το λογισμικό επέλεξα την εφαρμογή της Νext Cloud που τρέχει όπως είπα σε browser και επιτρέπει απομακρυσμένη σύνδεση σε μια συσευή-server. Αφού το κατεβάσω στον υπολογιστή μου, όπως θα θυμάστε από το προηγούμενο άρθρο μου έχω εγκατεστημένο λογισμικό το Ubuntu Server 22.04.1, για λόγους ασφαλείας χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας χρήστης που να μην είναι root, ώστε αν παραβιαστεί κάποιο πρωτόκολλο ασφαλείας στο περιβάλλον της εφαρμογής του Next Cloud ο εισβολέας να μην έχει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του root. 

Βέβαια, ποτέ δεν μπορείς να είσαι 100% ασφαλής, αλλά σε αυτά τα πρώτα μου βήματα προσπαθώ για το βέλτιστο που μου επιτρέπουν οι γνώσεις και η εμπειρία μου.

Τώρα, για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα χρειάζεται να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στη συσκευή που είναι ο server που ονομάζεται ΜariaDB και είναι σε SQL. Επίσης θα χρειαστείτε να κατέχετε κάποιο Domain Name για να το συνδέσετε με την IP του server ώστε να συνδέεστε απομακρυσμένα σε αυτόν.

Στη συνέχεια αλλάζω το όνομα του server (hostname) ώστε να συμβαδίζει με αυτό που έδωσα στο Domain Name για να συνδεθεί. Αφού ολοκληρώσω και αυτό το βήμα είναι καιρός να δημιουργήσω μια βάση δεδομένων μέσα στο MariaDB την οποία μπορείτε να ονομάσετε όπως θέλετε για να τη ξεχωρίζετε. Εγώ ονόμασα τη δική μου nextcloud για ευκολία.

Το επόμενο βήμα ήταν να συνδέσω αυτή τη βάση δεδομένων ώστε να αντανακλά επάνω στην εφαρμογή κι αυτή να τρέχει μέσω του apache, που είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει να εμφανίζονται δεδομένα σε έναν browser. Δηλαδή, σαν μια ιστοσελίδα με αυτά που έχεις στον υπολογιστή σου και πιο συγκεκριμένα στη βάση δεδομένων που μόλις δημιούργησες. Μέσω του Νext Cloud φαίνονται και όμορφα τακτοποιημένα με ένα ωραίο φόντο με σύννεφα, το οποίο βέβαια μπορείς να αλλάξει και να βάλεις ότι σου αρέσει!

Σε αυτό το σημείο να πω ότι η εφαρμογή του Νext Cloud καθώς είναι επί πληρωμή διαθέτει και μια ανοιχτή έκδοση του λογισμικού της και αυτή χρησιμοποιώ εγώ γιατί όπως είπα και σε προηγούμενο άρθρο μου ήθελα ο home server μου να είναι όσο πιο low budget γίνεται!

Αφού έστησα όλο αυτό το σύστημα στον server μου ήταν καιρός να το δοκιμάσω ότι λειτουργεί. Συνδέθηκα από διαφορετικό υπολογιστή και ΝΑΙ, λειτούργησε μια χαρά!! Δημιούργησα ένα λογαριασμό ώστε να συνδέομαι μέσω του browser μου και ήμουν έτοιμος να μεταφέρω τα αρχεία μου! 

Έτσι, άρχισα να έχω το δικό μου cloud στο σπίτι μου, πόσο ΤΕΛΕΙΟ είναι αυτό!!

Σαν αρχάριος βέβαια αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα στο να έχω πρόσβαση από τερματικές συσκευές εκτός του LAN δικτύου μου στο σπίτι, αλλά για την ώρα δε χρειάζομαι να συνδέομαι από κάπου εκτός του σπιτιού μου. Μαθαίνοντας φυσικά θα το λύσω κι αυτό το πρόβλημα και θα έχω πρόσβαση από παντού!

Ευχαριστώ που διαβάσατε ως εδώ και για την επίσκεψη στο blog μου! Να είστε πάντοτε καλά, να μαθαίνετε καινούργια πράγματα και να πειραματίζεστε με παλιές συσκευές! Αν έχετε κάποιες άγνωστες λέξεις στα άρθρα μου σας προτρέπω να ψάξετε πληροφορίες στο διαδίκτυο για να μάθετε και κάτι νέο! Καλή συνέχεια, τα λέμε στο επόμενο άρθρο!! 

One Comment

  1. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from.
    I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will
    just book mark this page.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *