Για καιρό τώρα αναζητώ, διαβάζω και μαθαίνω αρκετά πράγματα γύρω από τα δίκτυα. Έχω δημιουργήσει το δικό μου Lab στο σπίτι για να μαθαίνω ακόμα καλύτερα αυτά που κάνω και να μη χρειάζεται να ενταχθώ σε μια παρόμοια δουλειά ώστε να τα μάθω εκεί. Η φιλοσοφία μου δεν είναι ότι δε χρειάζεται να δουλέψω πάνω σε αυτά που μαθαίνω, αντιθέτως, απλά θέλω να έχω ήδη τις γνώσεις ώστε να ενταχθώ ευκολότερα όταν η στιγμή έρθει για να δουλέψω σε αυτό τον τομέα.
Στο ταξίδι μου αυτό λοιπόν για το σχετικά νέο “hobby” μου, την πληροφορική έχω καταφέρει να συλλέξω και να ασχοληθώ με δικτυακό εξοπλισμό, βλ. το σχετικό άρθρο μου.
Ναι ΟΚ καλή φάση Βαγγέλη το έστησε αυτό το δίκτυο μπράβο σου, τώρα; Πως γνωρίζεις ότι όλα είναι κομπλέ, πως καταλαβαίνεις ότι όλες σου οι συσκευές είναι πλήρως λειτουργικές και δεν έχουν κάποιο σφάλμα; Θα πρέπει να το μαντέψεις ή να περιμένεις πότε κάτι δε θα πάει καλά ή θα σταματήσει απλά να λειτουργεί και να μείνεις με ένα τεράστιο ερωτηματικό για το “Τι στο καλό δεν πήγε καλά???”. Αυτή λοιπόν η αβεβαιότητα με ώθησε στο να ψάχνω συνεχώς τρόπους να βελτιώνω τόσο την απόδοση του δικτύου μου όσο και τη λειτουργικότητα του.
Η λειτουργικότητα έρχεται από τη σωστή παραμετροποίηση των συσκευών ώστε να καλύπτουν και να ικανοποιούν τις ανάγκες που έχω από αυτό το δίκτυο. Check! Αυτό το έχω πετύχει και το καταφέρνω κάθε φορά που χρειάζεται να προσθέσω μια νέα συσκευή για να υπηρετήσει τον σκοπό της στο δίκτυό μου.
Με τα λίγα και τα πολλά μου έμενε να καλύψω το δεύτερο σκέλος της ανάγκης μου, το να ελέγχω ότι υπάρχει στο δίκτυό μου και το ήθελα να γίνεται όσο το δυνατό περισσότερο τοπικά. Έχοντας λοιπόν όλα αυτά στο μυαλό μου, ένα βράδυ έβλεπα τον αγαπημένο youtuber NetworkChuck στο youtube για χαλάρωση κι έπεσα επάνω στο βίντεό του που με προέτρεπε να παρακολουθώ το δίκτυο μου ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ (για το σχετικό βίντεο θα επισυνάψω link στο τέλος του άρθρου).
Μου κίνησε την περιέργεια και το άνοιξα για να δω πως ακριβώς θα στήσω αυτό το σύστημα που θα μου έλυνε το πρόβλημα που είχα, αυτό της αβεβαιότητας ότι όλα πηγαίνουν καλά μέσα στο δίκτυό μου. Ειδικά όταν είδα ότι η εφαρμογή που παρουσιάζει είναι και open source, μου σφηνώθηκε η ιδέα στο μυαλό:
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ
αυτό και έκανα λοιπόν. Την επόμενη μέρα ξανά παρακολούθησα το βίντεο, ήρθα αντιμέτωπος με νέα πρωτόκολλα που ο Chuck εξηγεί απίστευτα αναλυτικά και διασκεδαστικά πως λειτουργούνε και απλά ακολούθησα τις οδηγίες του. Εδώ να υπενθυμίσω πως για ότι κάνω στο δίκτυό μου χρησιμοποιώ open source εφαρμογές και κυρίως free εκδόσεις γιατί είναι κάτι που κάνω για hobby, για εκπαίδευση και θέλω να κρατάω το κόστος όσο πιο χαμηλό μπορώ. Επομένως μπορείτε να φανταστείτε τον ενθουσιασμό μου όταν έμαθα ότι η εταιρεία που κατέχει την εφαρμογή που προωθεί ο Chuck έχει και free version που έχει μεν περιορισμένες δυνατότητες αλλά μπορείς ακόμη κι έτσι να κάνεις πραγματάκια και να μάθεις ένα σωρό πράγματα. Αυτό κι έκανα λοιπόν!
Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται Whats Up Gold και την παρέχει η εταιρεία με το όνομα Progress. Έπειτα λοιπόν από την παρακολούθηση του video ξεκίνησα αμέσως να κατεβάσω την εφαρμογή και να την εγκαταστήσω. Βρήκα το site της εταιρείας, βρήκα το αρχείο που έπρεπε να κατεβάσω και ακολούθησα τα βήματα που υποδείκνυε το video του Chuck.
Αφού ενεργοποίησα τα απαραίτητα πρωτόκολλα στις συσκευές μου, επέλεξα τις συσκευές που θέλω να ελέγχω πιο τακτικά, έκανα τις απαραίτητες ρυθμίσεις και απόλαυσα τους καρπούς της δουλειάς που έκανα. Έτσι επιτέλους έχω μια εφαρμογή που παρακολουθεί το δίκτυό μου και μου δείχνει αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, τη χρησιμοποιώ σαν το αντίμετρο ώστε να καλύπτω την πρόληψη του σφάλματος, κάτι πολύ σημαντικό!
Στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το εξής:
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, μέχρι την επόμενη φορά να είστε καλά και να μαθαίνεται καινούργια πράγματα!!!
Χρήσιμα Links: